Založ si blog

Nestigmatizujme ľudí s obezitou

Obezita ako chronické ochorenie je považovaná za celosvetový zdravotný problém a snahy o jej prevenciu a liečbu by mali byť dôležitým predmetom záujmu politiky štátu a verejného zdravia.

Obezitou celosvetovo podľa údajov WHO trpí vyše 1 miliarda ľudí ( 650 miliónov dospelých, 350 miliónov dospievajúcich a 39 miliónov detí ). Na rozdiel od mnohých ďalších ochorení je obezita viditeľná a tento fakt, že nie je v norme, môže mať na človeka s obezitou zásadný vplyv.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k nadváhe a obezite, medzi ktoré patria biologické faktory ( genetika, hormonálna nerovnováha), psychologické faktory ( depresia, stres, ) , sociálne faktory ( vplyv reklamy a médií, nadrozmerné porcie ) a socioekonomické faktory ( úroveň vzdelania, zamestnanosť, kultúrne vplyvy, rodina ).

Stigma je označením vlastností, ktoré odlišujú človeka s obezitou od ostatných ľudí v spoločnosti. Pôvod slova je z gréčtiny, kedy bolo používané ako cajch-znak, vypaľovaný otrokom a ľuďom trpiacim duševnými a inými ochoreniami.

Stigma má veľkú silu a môže znižovať kvalitu človeka s obezitou, vyvinie sa u neho pocit menejcennosti, depresia, vedie k sociálnej izolácii a zhoršuje sabaúctu. Je príčinou diskriminácie, lebo okolie si vytvára predsudky, je predpojaté vôči ľuďom s obezitou. Myslia si o nich, že sú leniví, menej inteligentní a nevedia kontrolovať svoje stravovanie.

Predsudky a negatívne postoje sú veľkým problémom v blízkych vzťahoch, v škole, na pracovisku a v zdravotníctve ( vyhýbanie sa návšteve lekára, odmietanie operácie a liečby, neriešenie zdravotných problémov včas ).

Obmedzenie stigmy obezity, predsudkov a diskriminácie vôči ľuďom s vyššou hmotnosťou je potrebné zamerať na osvetovú prácu v médiách, vo vzdelávaní, podpore a informovanosti o obezite, jej príčinách a následkoch. Je dôležité vytvoriť nestigmatizujúce prostredie v našej spoločnosti včítane zdravotníctva.

Slovné spojenie “ čím chudobnejší , tým obéznejší “ a jeho použitie v kampani na prevenciu obezity považujem za stigmatizujúce. Nielen tým, že vedci odporúčajú nepoužívať slovo “ obézny “ ale “ S OBEZITOU “ ( človek, pacient s obezitou) . Na prvom mieste musí byť vždy človek a nie jeho ochorenie. Pojem chudoba sa spája s životnými pomermi ľudí v rozvojových krajinách a označuje situáciu, ktorá nezaisťuje človeku základné podmienky pre existenciu dôstojného života a jeho ľudské potreby.

Nemyslím si, že na Slovensku je taká situácia. Zvyšovanie počtu ľudí s vyššou váhou by som skôr zdôvodnila tým, že u nás nie je obezita uznaná ako chronické ochorenie, nemáme vytvorený dlhodobý systém vzdelávania zdravotníkov v obezite a jej prevencii ( ani lekársku špecializáciu v obezite ), chýbajú kampane na prevenciu nadváhy a obezity dospelých.

Úlohou a cieľom nášho OZ SKLON je pomáhať zvyšovať vzdelávanie o prevencii nadváhy a obezity a informovať našich občanov o zdravom životnom štýle ako možnom nástroji zmeny v živote.

Viac na www.sklon.sk.

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 16074x
Priemerná čítanosť článkov: 1340x

Autor blogu

Kategórie