Založ si blog

Hlas mladých v obezite

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci.

Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj naše občianske združenie.

Kampaň zahŕňa sériu podujatí od spustenia podcastov až po živé vysielanie , zverejňovanie informačných materiálov a rozsiahle zapojenie sociálnych médií.

Podľa ECPO sa úroveň nadváhy a obezity u dospievajúcich v Európe neustále zvyšuje. Teraz je postihnutý jeden zo siedmich 15-ročných.

„Mladí ľudia s obezitou sú neustále stigmatizovaní a obviňovaní zo svojej hmotnosti,“ hovorí prezidentka ECPO Sólveig Sigurdardóttir. „V rámci našej kampane Život s obezitou, ktorá sa koná 21. októbra, pozývame mladých dospelých, aby sa podelili o skutočné skúsenosti, aby sa z nich každý mohol poučiť a zabezpečiť, aby sa im dostalo podpory, vedenia a starostlivosti, ktorú potrebujú.“

Nedostatok takejto podpory bol zdôraznený v niekoľkých nedávnych správach, avšak informovanosť zo štúdie ACTION TEENS bola základom tejto kampane.

Medzi iniciatívami ECPO bolo živé podujatie Patient Lounge, a zahŕňalo rozhovory s pacientmi, rodičmi, opatrovateľmi a psychológom z Bulharska, Nemecka, Španielska, Spojeného kráľovstva a Írska. Prvý zo série mesačných podcastov vedúcich k Svetovému dňu obezity 4. marca bol zverejnený aj s novou sekciou webovej stránky ECPO venovanou tínedžerom (https://ecpomedia.org/resources/young-adults/ ).

Novo publikovaný materiál bude obsahovať vzdelávacie infografiky od tínedžerov preložené do niekoľkých európskych jazykov a usmernenia pre rodičov a opatrovateľov na otvorenie rozhovoru o obezite. Kampaň pre tínedžerov je zdôraznená aj v najnovšom vydaní časopisu Eurobesity (https://ecpomedia.org/resources/ecpo-magazine/)

Konverzácie na sociálnych sieťach môžete sledovať na Twitteri (https://twitter.com/ECPObesity)(#LivingWithObesity, #EuroYouth), na Facebooku (https://www.facebook.com/ECPObesity1) a LinkedIn.

„Hlasy tínedžerov budeme počuť prostredníctvom ich vlastných rozhovorov a lepšie porozumieme tomu, ako chcú byť tínedžeri reprezentovaní, ako sa s nimi hovorí a ako sa s nimi chcú zapájať,“ hovorí Solveig Sigurdardóttir.

Séria podcastov „The Voice of Youth in Obesity“ bude dostupná na Apple Podcast, Google Podcast a Spotify Podcasts.

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Smernice WHO o fyzickej aktivite a sedavom správaní

28.03.2022

V roku 2020 vydala Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) po 10 rokoch Smernice o fyzickej aktivite a sedavom správaní, ktoré poskytujú odporúčania založené na dôkazoch v oblasti verejného zdravia pre celú populáciu , to znamená pre deti, dospievajúcich, dospelých , starších dospelých, tehotné ženy a po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15731x
Priemerná čítanosť článkov: 1311x

Autor blogu

Kategórie