Založ si blog

Stigma obezity v médiách

Médiá sú dôležitým a vplyvným zdrojom informácií o nadváhe a obezite. Spôsob, akým médiá zobrazujú, opisujú a informujú verejnosť o obezite, jej príčinách a následkoch hlboko formuje chápanie verejnosti a postoje k tomuto dôležitému zdravotnému problému, ktorý sa dotýkajú nielen jednotlivca, ale celej spoločnosti.

Podľa Ruddovho Centra pre potravinovú politiku a obezitu sú jedinci s vyššou hmotnosťou a obezitou často negatívne a hanlivo zobrazovaní v médiách, a tým sa u nich zvyšuje stigma, zaujatosť a diskriminácia. Stigmatizujúce skúsenosti , s ktorými sa ľudia s obezitou bežne stretávajú na pracoviskách, v zdravotníckych zariadeniach, pri štúdiu, v škole a dalších prostrediach, môžu narušiť ich emocionálnu pohodu, čo vedie k depresii, úzkosti, nízkej sebaúcte a k nezdravému správaniu. Stigma hmotnosti a obezity preto predstavuje významné dôsledky pre ich emocionálne a fyzické zdravie.

Ruddovo centrum pre potravinovú politiku a obezitu vypracovalo “ Odporúčania pre mediálne zobrazovanie ľudí s obezitou „, ktoré sa vzťahujú na všetky druhy médií ( tlačová a rozhlasová žurnalistika, zábavná televízia a film, internetové médiá a reklama) a ich cieľom je zabezpečiť, aby novinári vo svojich správach zobrazovali ľudí s nadhmotnosťou spravodlivo a presne.

Odporúča vyhýbať sa stereotypom a rešpektovať rozmanitosť , používať vhodný jazyk a terminológiu. Nepoužívať fotografie a videá ľudí žijúcich s obezitou bez izolovaných častí tela, hlavy, končatín, pri jedení nezdravého jedla.

Vyzýva, aby sa médiá oboznámili so zložitými príčinami obezity, včítane enviromentálnych, biologických, genetických, ekonomických, sociálnych a individuálnych faktorov , ako aj so súčasnými vedeckými poznatkami o liečbe obezity a chudnutí. Príčiny riešenia obezity sú zložité a je potrebné podávať vyvážené informácie primerane a presne prezentované.

Aj v Európe sa stigmatizujúce obrázky ľudí s obezitou široko používajú v médiách. To podporuje spoločenskú vieru, že ľudia s obezitou majú chorobu životného štýlu a sú leniví, nedbalí alebo nemajú žiadnu vôľu.

Preto sa rozhodlo ECPO EASO vytvoriť Image banku fotografií ľudí s obezitou, do ktorej boli vybraní aj naši členovia. Z vyše 1000 fotografií a 100 modeliek a modelov z 10 krajín Európy bolo vyhodnotených 250 záberov, ktoré sú voľne k dispozícii a použiteľné pre redaktorov v novinách a časopisoch. Sú to profesionálne urobené fotografie, ktoré môžu média použiť miesto stigmatizujúcich obrázkov.

Vytvorením národnej a zjednotenej Európskej obrazovej banky ľudí žijúcich s obezitou vytvárame pohľad pacienta na to, aké to je v skutočnosti žiť s obezitou. Spolupráca pacientských organizácií v celej Európe má za cieľ pomôcť zmeniť postoje ľudí a spoločne sa zasadzovať za pochopenie a uznanie obezity ako chronického ochorenia, jej prevenciu a vzdelávanie .

Viacej informácií : www.sklon.sk, www.eurobesity.org

#ECPOmedia2021

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15505x
Priemerná čítanosť článkov: 1292x

Autor blogu

Kategórie