Založ si blog

Shinrin-yoku – lesná terapia – aký má význam pre naše zdravie ?

Pri mojej poslednej ceste po Japonsku sme navštevovali rôzne pamiatky a chrámy, väčšina z nich bola obklopená veľmi peknými japonskými záhradami alebo lesmi. Boli sme radi, keď sme si mohli sadnúť a trochu oddýchnuť , prípadne sa občerstviť a pozhovárať o zážitkoch z pobytu.

Pripadalo mi zvláštne, že nám ľudia uvoľnili miesto a odišli inde. Až neskôr som sa dozvedela, že miestni obyvatelia v záhradách a lesoch praktikujú umenie Shinrin-yoku, v doslovnom preklade “ lesné kúpanie“.

A my, turisti sme ich našou prítomnosťou rušili.

Názov Shinrin-yoku označuje nasávanie atmosféry lesa počas pokojnej prechádzky. Ide o terapiu, ktorá bola vyvinutá v Japonsku počas 80. rokov 20. storočia a stala sa základným kameňom preventívnej zdravotnej starostlivosti a liečenia v japonskej medicíne. Je to vedecky podložená metóda, potvrdená výskumom. V tom období dochádzalo v mestách k nárastu civilizačných ochorení a jedným z výskumných zámerov bolo zistiť, či by sa zdravie obyvateľov mohlo zlepšiť ich pobytom v prírode.

Pohľad na jednu z troch najkrajších japonských záhrad Koraku-en.

Výsledky prekvapili, lebo sa zistilo, že už po niekoľkých hodinách strávených v lese dochádza u skúmaných ľudí k výraznému poklesu hladiny stresových hormónov, stúpa aktivita imunitného systému, aktivizuje sa parasympatický nervový systém ( zodpovedný za znižovanie stresu a relaxáciu). Ľudský imunitný systém reaguje na tzv. fytoncídy, chemické látky, ktoré vylučujú do ovzdušia stromy, kríky a ďalšie rastliny.

Shinrin-joku se odvtedy stalo predmetom ďalšieho výskumu a pre uvedený zdravotný a preventívny význam ako súčasť verejného zdravotníctva v niektorých krajinách.

Lesná terapia má pozitívny vplyv na ľudské zdravie a čím častejšie budú ľudia v prírode, tým budú menej chorí, budú šťastnejší a v pohode.

Rozkvitnutá záhrada obklopujúca Cisársky palác v Tokiu.

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15776x
Priemerná čítanosť článkov: 1315x

Autor blogu

Kategórie