Založ si blog

Smernice WHO o fyzickej aktivite a sedavom správaní

V roku 2020 vydala Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) po 10 rokoch Smernice o fyzickej aktivite a sedavom správaní, ktoré poskytujú odporúčania založené na dôkazoch v oblasti verejného zdravia pre celú populáciu , to znamená pre deti, dospievajúcich, dospelých , starších dospelých, tehotné ženy a po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo postihnutím.

Uvedené Smernice boli vypracované v súlade s protokolmi WHO a skupina expertov preskúmala dôkazy na posúdenie vzťahov medzi fyzickou aktivitou a sedavým správaním pre dohodnutý súbor zdravotných výsledkov a skupín obyvateľstva. 

Smernice obsahujú niekoľko kľúčových faktov, medzi ktoré patrí, že fyzická aktivita má významné zdravotné výhody pre srdce, telo a myseľ, prispieva k prevencii a zvládaniu neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, rakovina a cukrovka, znižuje príznaky depresie a úzkosti, zlepšuje myslenie, učenie a úsudok, zabezpečuje zdravý rast a vývoj u mladých ľudí a zlepšuje celkovú pohodu.

Na celom svete odporúčané úrovne fyzickej aktivity nespľňa 1 zo 4 dospelých. V prípade, že by sme boli aktívnejší, predišlo by sa až 5 miliónom úmrtí ročne.

Smernice vysvetľujú pojem fyzickej aktivity ( akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalstvom, ktorý vyžaduje výdaj energie ) a vzťahujú sa na akýkoľvek pohyb. Ďalej objasňujú detailne, aké množstvo fyzickej aktivity je odporúčané pre jednotlivé vekové kategórie a skupiny populácie a uvádzajú zdravotné riziká sedavého správania.

Podľa Smerníc všetci dospelí mali týždenne absolvovať 150 – 300 minút strednej intenzity alebo 75 – 150 minút intenzívnej fyzickej aktivity alebo obdobnú ekvivalentnú kombináciu aeróbnej fyzickej aktivity strednej intenzity a vysokej intenzity. 

Deťom a dospievajúcim poskytuje priemerná aeróbna fyzická aktivita strednej až intenzívnej intenzity 60 minút denne v priebehu týždňa zdravotné výhody. Je odporúčaná pravidelná aktivita na posilňovanie svalov pre všetky vekové skupiny a zníženie sedavého správania vo všetkých vekových skupinách.

Sú potvrdené správy, že určitá fyzická aktivita je lepšia ako žiadna, že zvýšená fyzická aktivita je dôležitá na dosiahnutie optimálnych zdravotných výsledkov a sú poskytnuté nové odporúčanie na zníženie sedavého správania. 

Nové Smernice WHO zdôrazňujú dôležitosť pravidelného vykonávania aeróbnych aktivít a cvičení na posilnenie svalov a po prvýkrát existujú špecifické odporúčania pre určité skupiny obyvateľstva vrátane tehotných žien a žien po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo postihnutím. 

Pre zvýšenie fyzickej aktivity musia krajiny prijať opatrenia, aby každému poskytli viac príležitostí na zvýšenie fyzickej aktivity. Je potrebné spoločné úsilie, na národnej a miestnej úrovni, v rôznych sektoroch a disciplínach na implementáciu politiky a riešenia vhodné pre kultúrne a sociálne prostredie jednotlivých štátov na podporu, umožnenie a povzbudenie fyzickej aktivity.

Tieto usmernenia by sa mali použiť na informovanie pre národné zdravotné politiky v súlade s Globálnym akčným plánom WHO o fyzickej aktivite na roky 2018 – 2030 a posilniť systémy dohľadu, ktoré sledujú pokrok smerom k národným a globálnym cieľom.

Zdroj : www.who.int

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15472x
Priemerná čítanosť článkov: 1289x

Autor blogu

Kategórie