Založ si blog

Nestigmatizujme ľudí s obezitou

Obezita ako chronické ochorenie je považovaná za celosvetový zdravotný problém a snahy o jej prevenciu a liečbu by mali byť dôležitým predmetom záujmu politiky štátu a verejného zdravia.

Obezitou celosvetovo podľa údajov WHO trpí vyše 1 miliarda ľudí ( 650 miliónov dospelých, 350 miliónov dospievajúcich a 39 miliónov detí ). Na rozdiel od mnohých ďalších ochorení je obezita viditeľná a tento fakt, že nie je v norme, môže mať na človeka s obezitou zásadný vplyv.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k nadváhe a obezite, medzi ktoré patria biologické faktory ( genetika, hormonálna nerovnováha), psychologické faktory ( depresia, stres, ) , sociálne faktory ( vplyv reklamy a médií, nadrozmerné porcie ) a socioekonomické faktory ( úroveň vzdelania, zamestnanosť, kultúrne vplyvy, rodina ).

Stigma je označením vlastností, ktoré odlišujú človeka s obezitou od ostatných ľudí v spoločnosti. Pôvod slova je z gréčtiny, kedy bolo používané ako cajch-znak, vypaľovaný otrokom a ľuďom trpiacim duševnými a inými ochoreniami.

Stigma má veľkú silu a môže znižovať kvalitu človeka s obezitou, vyvinie sa u neho pocit menejcennosti, depresia, vedie k sociálnej izolácii a zhoršuje sabaúctu. Je príčinou diskriminácie, lebo okolie si vytvára predsudky, je predpojaté vôči ľuďom s obezitou. Myslia si o nich, že sú leniví, menej inteligentní a nevedia kontrolovať svoje stravovanie.

Predsudky a negatívne postoje sú veľkým problémom v blízkych vzťahoch, v škole, na pracovisku a v zdravotníctve ( vyhýbanie sa návšteve lekára, odmietanie operácie a liečby, neriešenie zdravotných problémov včas ).

Obmedzenie stigmy obezity, predsudkov a diskriminácie vôči ľuďom s vyššou hmotnosťou je potrebné zamerať na osvetovú prácu v médiách, vo vzdelávaní, podpore a informovanosti o obezite, jej príčinách a následkoch. Je dôležité vytvoriť nestigmatizujúce prostredie v našej spoločnosti včítane zdravotníctva.

Slovné spojenie “ čím chudobnejší , tým obéznejší “ a jeho použitie v kampani na prevenciu obezity považujem za stigmatizujúce. Nielen tým, že vedci odporúčajú nepoužívať slovo “ obézny “ ale “ S OBEZITOU “ ( človek, pacient s obezitou) . Na prvom mieste musí byť vždy človek a nie jeho ochorenie. Pojem chudoba sa spája s životnými pomermi ľudí v rozvojových krajinách a označuje situáciu, ktorá nezaisťuje človeku základné podmienky pre existenciu dôstojného života a jeho ľudské potreby.

Nemyslím si, že na Slovensku je taká situácia. Zvyšovanie počtu ľudí s vyššou váhou by som skôr zdôvodnila tým, že u nás nie je obezita uznaná ako chronické ochorenie, nemáme vytvorený dlhodobý systém vzdelávania zdravotníkov v obezite a jej prevencii ( ani lekársku špecializáciu v obezite ), chýbajú kampane na prevenciu nadváhy a obezity dospelých.

Úlohou a cieľom nášho OZ SKLON je pomáhať zvyšovať vzdelávanie o prevencii nadváhy a obezity a informovať našich občanov o zdravom životnom štýle ako možnom nástroji zmeny v živote.

Viac na www.sklon.sk.

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15507x
Priemerná čítanosť článkov: 1292x

Autor blogu

Kategórie