Založ si blog

Stigma obezity v médiách

Médiá sú dôležitým a vplyvným zdrojom informácií o nadváhe a obezite. Spôsob, akým médiá zobrazujú, opisujú a informujú verejnosť o obezite, jej príčinách a následkoch hlboko formuje chápanie verejnosti a postoje k tomuto dôležitému zdravotnému problému, ktorý sa dotýkajú nielen jednotlivca, ale celej spoločnosti.

Podľa Ruddovho Centra pre potravinovú politiku a obezitu sú jedinci s vyššou hmotnosťou a obezitou často negatívne a hanlivo zobrazovaní v médiách, a tým sa u nich zvyšuje stigma, zaujatosť a diskriminácia. Stigmatizujúce skúsenosti , s ktorými sa ľudia s obezitou bežne stretávajú na pracoviskách, v zdravotníckych zariadeniach, pri štúdiu, v škole a dalších prostrediach, môžu narušiť ich emocionálnu pohodu, čo vedie k depresii, úzkosti, nízkej sebaúcte a k nezdravému správaniu. Stigma hmotnosti a obezity preto predstavuje významné dôsledky pre ich emocionálne a fyzické zdravie.

Ruddovo centrum pre potravinovú politiku a obezitu vypracovalo “ Odporúčania pre mediálne zobrazovanie ľudí s obezitou „, ktoré sa vzťahujú na všetky druhy médií ( tlačová a rozhlasová žurnalistika, zábavná televízia a film, internetové médiá a reklama) a ich cieľom je zabezpečiť, aby novinári vo svojich správach zobrazovali ľudí s nadhmotnosťou spravodlivo a presne.

Odporúča vyhýbať sa stereotypom a rešpektovať rozmanitosť , používať vhodný jazyk a terminológiu. Nepoužívať fotografie a videá ľudí žijúcich s obezitou bez izolovaných častí tela, hlavy, končatín, pri jedení nezdravého jedla.

Vyzýva, aby sa médiá oboznámili so zložitými príčinami obezity, včítane enviromentálnych, biologických, genetických, ekonomických, sociálnych a individuálnych faktorov , ako aj so súčasnými vedeckými poznatkami o liečbe obezity a chudnutí. Príčiny riešenia obezity sú zložité a je potrebné podávať vyvážené informácie primerane a presne prezentované.

Aj v Európe sa stigmatizujúce obrázky ľudí s obezitou široko používajú v médiách. To podporuje spoločenskú vieru, že ľudia s obezitou majú chorobu životného štýlu a sú leniví, nedbalí alebo nemajú žiadnu vôľu.

Preto sa rozhodlo ECPO EASO vytvoriť Image banku fotografií ľudí s obezitou, do ktorej boli vybraní aj naši členovia. Z vyše 1000 fotografií a 100 modeliek a modelov z 10 krajín Európy bolo vyhodnotených 250 záberov, ktoré sú voľne k dispozícii a použiteľné pre redaktorov v novinách a časopisoch. Sú to profesionálne urobené fotografie, ktoré môžu média použiť miesto stigmatizujúcich obrázkov.

Vytvorením národnej a zjednotenej Európskej obrazovej banky ľudí žijúcich s obezitou vytvárame pohľad pacienta na to, aké to je v skutočnosti žiť s obezitou. Spolupráca pacientských organizácií v celej Európe má za cieľ pomôcť zmeniť postoje ľudí a spoločne sa zasadzovať za pochopenie a uznanie obezity ako chronického ochorenia, jej prevenciu a vzdelávanie .

Viacej informácií : www.sklon.sk, www.eurobesity.org

#ECPOmedia2021

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 17059x
Priemerná čítanosť článkov: 1422x

Autor blogu

Kategórie