Založ si blog

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. 

V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas.

Na rozdiel od mnohých iných ochorení obezita je viditeľná a ľudia pri stretnutí s takým človekom na prvý pohľad vidia, že nie je v “ norme „. To môže viesť k predsudkom, že je zodpovedný za svoje zdravie a v prípade, že by sa “ viacej hýbal a menej jedol “ , získal by normálnu hmotnosť.

Obezita je komplexné ochorenie a takéto zjednodušenie nie je správne. Obezita má rôzne príčiny, medzi ktorí patrí genetické, behaviorálne, biopsychosociálne a enviromentálne faktory. V súčasnej dobe ale veľa pacientov a odborníkov v zdravotníctve obezitu za ochorenie nepovažuje , čo môže ovplyvňovať názory na obezitu a môže brzdiť ľudí s obezitou a nadváhou v zapojení do procesu zmeny.

Obojsmerný vzťah medzi obezitou a depresiou sa stáva zjavným od veku 7 rokov a stáva sa silnejším, keď deti prechádzajú pubertou. Nedávne globálne dáta ukazujú, že vysoké úrovne horšieho duševného zdravia a sebaúcty sú spojené najmä so zvyšujúcim sa vekom, ženským pohlavím a vyššou klasifikáciou BMI.

Mnoho dospievajúcich, ktorí žijú s obezitou verí, že ich riadenie hmotnosti je výlučne ich vlastnou zodpovednosťou, a využívajú sociálne médiá a YouTube ako primárne zdroje informácií o riadení hmotnosti a obezite. Tieto zdroje často ponúkajú nedosiahnuteľné ciele a iluzórne rýchle riešenia, ktoré len prispievajú k negatívnym dopadom na sebaúctu prostredníctvom pocitov zlyhania, keďže dospievajúci nedokážu úspešne zvládnuť svoju váhu.

Zdravotnícki pracovníci často predpokladajú, že hlavnými motivátormi riadenia hmotnosti pre ľudí žijúcich s obezitou je vzhľad a zvýšená popularita. Tento pohľad je povrchný a problematický. Primárnymi motivátormi pre dospievajúcich je mať lepšiu kondíciu, sú nespokojní so súčasnou hmotnosťou a chcú byť sebavedomejší / zlepšiť si sebaúctu. 

Uznanie tohto a širších problémov v oblasti duševného zdravia pre mladých žijúcich s obezitou je nevyhnutné na začatie primeranej starostlivosti a ich podporu.

Preto je potrebné vyrovnať sa s prevládajúcou stigmou obezity vzdelávaním a rozširovaním kompetencií v zdravotníctve a sociálnej sfére, aktívnou podporou duševného zdravia v spoločnosti a odstraňovaním stigmatizácie a diskriminácie ľudí žijúcich s obezitou, včítane detí a mladistvých .

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

Smernice WHO o fyzickej aktivite a sedavom správaní

28.03.2022

V roku 2020 vydala Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) po 10 rokoch Smernice o fyzickej aktivite a sedavom správaní, ktoré poskytujú odporúčania založené na dôkazoch v oblasti verejného zdravia pre celú populáciu , to znamená pre deti, dospievajúcich, dospelých , starších dospelých, tehotné ženy a po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo [...]

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 16070x
Priemerná čítanosť článkov: 1339x

Autor blogu

Kategórie