Založ si blog

Smernice WHO o fyzickej aktivite a sedavom správaní

V roku 2020 vydala Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) po 10 rokoch Smernice o fyzickej aktivite a sedavom správaní, ktoré poskytujú odporúčania založené na dôkazoch v oblasti verejného zdravia pre celú populáciu , to znamená pre deti, dospievajúcich, dospelých , starších dospelých, tehotné ženy a po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo postihnutím.

Uvedené Smernice boli vypracované v súlade s protokolmi WHO a skupina expertov preskúmala dôkazy na posúdenie vzťahov medzi fyzickou aktivitou a sedavým správaním pre dohodnutý súbor zdravotných výsledkov a skupín obyvateľstva. 

Smernice obsahujú niekoľko kľúčových faktov, medzi ktoré patrí, že fyzická aktivita má významné zdravotné výhody pre srdce, telo a myseľ, prispieva k prevencii a zvládaniu neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, rakovina a cukrovka, znižuje príznaky depresie a úzkosti, zlepšuje myslenie, učenie a úsudok, zabezpečuje zdravý rast a vývoj u mladých ľudí a zlepšuje celkovú pohodu.

Na celom svete odporúčané úrovne fyzickej aktivity nespľňa 1 zo 4 dospelých. V prípade, že by sme boli aktívnejší, predišlo by sa až 5 miliónom úmrtí ročne.

Smernice vysvetľujú pojem fyzickej aktivity ( akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalstvom, ktorý vyžaduje výdaj energie ) a vzťahujú sa na akýkoľvek pohyb. Ďalej objasňujú detailne, aké množstvo fyzickej aktivity je odporúčané pre jednotlivé vekové kategórie a skupiny populácie a uvádzajú zdravotné riziká sedavého správania.

Podľa Smerníc všetci dospelí mali týždenne absolvovať 150 – 300 minút strednej intenzity alebo 75 – 150 minút intenzívnej fyzickej aktivity alebo obdobnú ekvivalentnú kombináciu aeróbnej fyzickej aktivity strednej intenzity a vysokej intenzity. 

Deťom a dospievajúcim poskytuje priemerná aeróbna fyzická aktivita strednej až intenzívnej intenzity 60 minút denne v priebehu týždňa zdravotné výhody. Je odporúčaná pravidelná aktivita na posilňovanie svalov pre všetky vekové skupiny a zníženie sedavého správania vo všetkých vekových skupinách.

Sú potvrdené správy, že určitá fyzická aktivita je lepšia ako žiadna, že zvýšená fyzická aktivita je dôležitá na dosiahnutie optimálnych zdravotných výsledkov a sú poskytnuté nové odporúčanie na zníženie sedavého správania. 

Nové Smernice WHO zdôrazňujú dôležitosť pravidelného vykonávania aeróbnych aktivít a cvičení na posilnenie svalov a po prvýkrát existujú špecifické odporúčania pre určité skupiny obyvateľstva vrátane tehotných žien a žien po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo postihnutím. 

Pre zvýšenie fyzickej aktivity musia krajiny prijať opatrenia, aby každému poskytli viac príležitostí na zvýšenie fyzickej aktivity. Je potrebné spoločné úsilie, na národnej a miestnej úrovni, v rôznych sektoroch a disciplínach na implementáciu politiky a riešenia vhodné pre kultúrne a sociálne prostredie jednotlivých štátov na podporu, umožnenie a povzbudenie fyzickej aktivity.

Tieto usmernenia by sa mali použiť na informovanie pre národné zdravotné politiky v súlade s Globálnym akčným plánom WHO o fyzickej aktivite na roky 2018 – 2030 a posilniť systémy dohľadu, ktoré sledujú pokrok smerom k národným a globálnym cieľom.

Zdroj : www.who.int

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

30.11.2022

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas. Na rozdiel od mnohých iných [...]

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

taraba

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Poverený riadením národného parku bude od piatka Martin Golian.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Európsky parlament / Europarlament /

Ako funguje Európsky parlament?

02.05.2024 10:23

Ako vlastne funguje europarlament, ako sa volia jeho členovia, aké sú ich právomoci a aký majú vplyv na tvorbu unijných zákonov a politík?

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 16027x
Priemerná čítanosť článkov: 1336x

Autor blogu

Kategórie