Založ si blog

Vplyv stigmy obezity na zdravie dospievajúcich

Život s obezitou v dospievaní je spojený s vysokou mierou depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. S tým súvisí aj väčší počet pokusov o chudnutie, väčšie kolísanie hmotnosti a pocity bezmocnosti. 

V porovnaní s obezitou u dospelých v neskoršom veku je spojená aj s vyšším BMI a veľkým rizikom cukrovky 2. typu; je potrebné konať včas.

Na rozdiel od mnohých iných ochorení obezita je viditeľná a ľudia pri stretnutí s takým človekom na prvý pohľad vidia, že nie je v “ norme „. To môže viesť k predsudkom, že je zodpovedný za svoje zdravie a v prípade, že by sa “ viacej hýbal a menej jedol “ , získal by normálnu hmotnosť.

Obezita je komplexné ochorenie a takéto zjednodušenie nie je správne. Obezita má rôzne príčiny, medzi ktorí patrí genetické, behaviorálne, biopsychosociálne a enviromentálne faktory. V súčasnej dobe ale veľa pacientov a odborníkov v zdravotníctve obezitu za ochorenie nepovažuje , čo môže ovplyvňovať názory na obezitu a môže brzdiť ľudí s obezitou a nadváhou v zapojení do procesu zmeny.

Obojsmerný vzťah medzi obezitou a depresiou sa stáva zjavným od veku 7 rokov a stáva sa silnejším, keď deti prechádzajú pubertou. Nedávne globálne dáta ukazujú, že vysoké úrovne horšieho duševného zdravia a sebaúcty sú spojené najmä so zvyšujúcim sa vekom, ženským pohlavím a vyššou klasifikáciou BMI.

Mnoho dospievajúcich, ktorí žijú s obezitou verí, že ich riadenie hmotnosti je výlučne ich vlastnou zodpovednosťou, a využívajú sociálne médiá a YouTube ako primárne zdroje informácií o riadení hmotnosti a obezite. Tieto zdroje často ponúkajú nedosiahnuteľné ciele a iluzórne rýchle riešenia, ktoré len prispievajú k negatívnym dopadom na sebaúctu prostredníctvom pocitov zlyhania, keďže dospievajúci nedokážu úspešne zvládnuť svoju váhu.

Zdravotnícki pracovníci často predpokladajú, že hlavnými motivátormi riadenia hmotnosti pre ľudí žijúcich s obezitou je vzhľad a zvýšená popularita. Tento pohľad je povrchný a problematický. Primárnymi motivátormi pre dospievajúcich je mať lepšiu kondíciu, sú nespokojní so súčasnou hmotnosťou a chcú byť sebavedomejší / zlepšiť si sebaúctu. 

Uznanie tohto a širších problémov v oblasti duševného zdravia pre mladých žijúcich s obezitou je nevyhnutné na začatie primeranej starostlivosti a ich podporu.

Preto je potrebné vyrovnať sa s prevládajúcou stigmou obezity vzdelávaním a rozširovaním kompetencií v zdravotníctve a sociálnej sfére, aktívnou podporou duševného zdravia v spoločnosti a odstraňovaním stigmatizácie a diskriminácie ľudí žijúcich s obezitou, včítane detí a mladistvých .

Nové Usmernenia pre liečbu obezity v Írsku

05.11.2022

V októbri 2022 boli vydané v Írsku nové Usmernenia pre liečbu obezity, ktoré sa prednostne zameriavajú na zdravie a kvalitu života. Tieto liečebné Usmernenia inovatívnym spôsobom definujú starostlivosť v obezite, spolu s podporou lekárov, skupín pacientov a HSE (Health and Safety Executive). Asociácia pre štúdium obezity na Írskom ostrove (ASOI) uverejnila nové Írske [...]

Hlas mladých v obezite

04.11.2022

V októbri začala medzinárodná kampaň “ Hlas mladých v obezite “ , ktorej cielom je zvýšenie povedomia celej spoločnosti o problematike obezity, s ktorou sa stretáva naša mládež, ich rodičia , opatrovatelia a zdravotnícki pracovníci. Táto kampaň je iniciatívou pacientskej organizácie Európska koalícia ľudí žijúcich s obezitou ( ECPO), kuk ktorej sa pripája aj [...]

Smernice WHO o fyzickej aktivite a sedavom správaní

28.03.2022

V roku 2020 vydala Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) po 10 rokoch Smernice o fyzickej aktivite a sedavom správaní, ktoré poskytujú odporúčania založené na dôkazoch v oblasti verejného zdravia pre celú populáciu , to znamená pre deti, dospievajúcich, dospelých , starších dospelých, tehotné ženy a po pôrode a ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami alebo [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Hanka

Vaše zdravie závisí len od Vás

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 15508x
Priemerná čítanosť článkov: 1292x

Autor blogu

Kategórie